Poslancom aj architektke sa nová možnosť záchrany PKO páči

31.05.2012 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) - Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) by sa mohol stať súčasťou developérskeho projektu a Park kultúry a oddychu by tak zachránili. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) o tom ešte minulý týždeň rokoval s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom (Smer-SD). Mestskí poslanci dnes neboli proti.

Podľa novej alternatívy by zachovali tú časť výskumného ústavu, kde sú najcennejšie technológie. Zvyšok by umiestnili v novej zástavbe a stal by sa tak súčasťou nového administratívneho celku. "Zachovala by sa tak jeho 60-ročná tradícia, výhodná poloha pri Dunaji a vzácne hydrotechnické laboratóriá, ktoré sa podieľajú na významných medzinárodných projektoch. Išlo by o obojstranne prijateľnejšie riešenie," domnieva sa minister. S novým riešením však súhlasí len v prípade, ak to nebude poškodzovať zelený rezort.

Počas dnešnej rozpravy na novú alternatívu pozitívne reagovalo niekoľko poslancov, ostatní proti neboli. Podľa hlavnej architektky mesta Ingrid Konrad by sa vďaka takejto možnosti dal priestor oveľa lepšie zhodnotiť. "Do týchto pracovných priestorov by mohli byť priezory, napríklad cez sklo," myslí si. "Nebolo by tak potrebné posúvať niekam VÚVH,... nebolo by potrebné vynakladať ani výrazné finančné prostriedky," poznamenal primátor, podľa ktorého by to bolo riešenie, že každý niečo získal a každý niečo stratil. "Ale tá strata pre mesto by bola relatívne malá, pretože by sme ponúkli štátu na výmenu za pozemky pod výskumným ústavom pozemky v inej časti mesta, ktoré sú v našom vlastníctve a štát ich chce vysporiadať," pokračoval Ftáčnik a ilustroval nemocnicou na Antolskej ulici v Petržalke, ktorá je štátna, no pozemky pod ňou sú mestské. "To by bol náš vklad do toho celého riešenia."

Do septembra by malo byť jasné, či takúto možnosť akceptuje aj investor. "Rokovanie so spoločnosťou Henbury Development bolo zatiaľ iba telefonické, oficiálne za sebou nemáme," dodal primátor. Poslancov o ňom bude informovať na júnovom zastupiteľstve.
 

Vyberte región